Witamina D wpływa w dużym stopniu na stan naszych kości i zębów (pobudzając wchłanianie wapnia i fosforu), kurczliwość mięśni oraz funkcje nerwów. Zwana jest też słoneczną witaminą. Może przyczynić się również do walki z nadwagą jak i chorobami układu krążenia. Wskazana jest też osobom starszym w profilaktyce wielu chorób oraz noworodkom i małym dzieciom w prawidłowym kształtowaniu się układu kostnego i nerwowego (zwłaszcza mózgu , powodując jego niedorozwój).
Witamina D – objawy nadmiaru
- utrata apetytu,
- nudności
- zwiększone uczucie pragnienia,
- osłabienie,
- wzmożone oddawanie moczu,
- pocenie się,
- biegunka,
- wymioty,
- świąd skóry,
- ból głowy i oczu.
- zwiększa ryzyko otyłości
- zwiększa ryzyko chorób układu krążenia w tym nadciśnienia
- zwiększa ryzyko cukrzycy
- zwiększa ryzyko chorób zapalnych
- zwiększa ryzyko chorób autoimmunologicznych
- większa zdolność do odkładania kamienia w woreczku żółciowym
- zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów (prostaty,piersi, jelita grubego)
Witamina D – skutki nadmiaru
Przedawkowanie witaminy D doprowadza do gromadzenia się wapnia w tkankach, m.in. w sercu, a w szczególności w tętnicach i nerkach. W konsekwencji dochodzi do zaburzenia pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego. Ponadto zwiększa się zapadalność na kamicę pęcherzyka żółciowego oraz nerek. Przedawkowanie witaminy D jest również niebezpieczne dla płodu, gdyż może powodować jego deformacje, a także choroby kości u noworodka.
Źródła witaminy D
Najważniejszym i niepodważalnym źródłem witaminy D jest słońce. Zdolność syntezy skóry pod wpływem promieniowania UVB jest bardzo duża i może pokryć aż do 90% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Czas wymagany do syntezy tej witaminy to 15-20 minut w słoneczne dni najlepiej pomiędzy godziną 10 a 15. W tym czasie musimy mieć odsłonięte ok 15-20% powierzchni naszego ciała (uzycie kremu z filtrem utrudnia przedostanie się promieni UVB do naszej skóry, powodując mniejszą syntezę witaminy D). Niestety układ geograficzny Polski sprawia, że przez krótki okres możemy poddać się temu zabiegowi, dlatego dodatkowa suplementacja tą witaminą jest niezwykle ważna. Czy można przedawkować witaminę D pochodzącą z syntezy skórnej? Z aktualnej wiedzy naukowej wynika, że nie jest to możliwe, ponieważ jej nadmiar przekształcany jest w związki nieaktywne biologicznie i usuwany z organizmu. Niestety stusując witaminą D pochodzącą z suplementów diety, możemy znacząco przekroczyć jej górną granicę. By stwierdzić jaki mamy poziom witaminy D najlepiej określić jej poziom za pomocą odpowiednich badań na jej obecność.
Źródła witaminy D inne niż promienie UVB i suplementy diety
Najwięcej witaminy D zawierają tłuste ryby morskie, takie jak węgorz, czy łosoś. Spore jej ilości zawiera również śledź i makrela. Niestety powszechnie wiadomo, że Polacy spożywają ryby za rzadko.
PRODUKT | ZAWARTOŚĆ WITAMINY D |
węgorz świeży | 1200 j.m./100 g |
śledź marynowany | 480 j.m./100 g |
śledź w oleju | 808 j.m./100 g |
dorsz świeży | 40 j.m./100 g |
gotowany/pieczony łosoś | 540 j.m./100 g |
gotowana/pieczona makrela | 152 j.m./100 g |
ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) | 200 j.m./100 g |
żółtko jajka | 54 j.m./żółtko |
ser żółty | 7,6–28 j.m./100 g |
mleko krowie | 0,4–1,2 j.m./100 ml |
Synteza w skórze pod wpływem promieniowania UVB – ekspozycja ramion i nóg przez 15 minut na pełnym słońcu latem |
2000-4000 j.m. |
Więcej o witaminach znajdziesz POD TYM LINKIEM