OMEGA 3 (Kwasy tłuszczowe n-3)

OMEGA 3

Kwasy tłuszczowe omega 3 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT i muszą być dostarczane organizmowi z pożywieniem.
W skład omega 3 wchodzi kwas α-linolenowy i jego pochodne, kwas eikozapentaenowy EPA oraz kwas dokozaheksaenowy DHA.

Kwas α-linolenowy występuje w niektórych olejach roślinnych, zwłaszcza w rzepakowym, lnianym i sojowym. Natomiast EPA i DHA występują przede wszystkim w tłuszczu ryb i ssaków morskich.

Istnieją przekonujące dowody, że duże spożycie ryb lub olejów rybnych może wiązać się z mniejszym ryzykiem chorób układu krążenia na tle miażdżycowym.

Wpływ kwasów omega 3 na organizm człowieka.

– w dawce 2,5 g dziennie obniżają o około 25-30% stężenie trójglicerydów w surowicy krwi zmniejszając ryzyko zawału mięśnia sercowego
– obniżają ciśnienie tętnicze krwi
– wykazują działanie antyarytmiczne
– EPA i DHA obniżają łączenie się (agregację) płytek krwi
– spowalniają starzenie się komórek
– działa przeciwnowotworowo
– wykazuje pozytywne działanie w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów
– działają hamująco na stany zapalne
– zmniejszają depresję i poprawiają pracę mózgu oraz wzroku
– wzmacniają układ odpornościowy
– zwiększają poziom energii, wydolność i wytrzymałość organizmu
– poprawiają procesy termiczne w organizmie, zwiększanie masy mięśniowej, zapobiegają uszkodzeniom mięśni i przyspieszają regenerację po wysiłku
– przyspieszają procesy gojenia się ran
– regulują pracę narządów (wątroba, nerki) i gruczołów wewnątrzwydzielniczych (nadnercza i tarczyca)
– są niezbędne do prawidłowego wzrostu
– poprawiają trawienie wpływając na pracę jelit
– wpływają korzystnie na skórę, włosy i paznokcie – kwasy Omega-3 są pomocne w leczeniu egzemy, łuszczycy i trądziku.

OMEGA 3 – NADMIAR

Kwasy Omega mają wiele prozdrowotnych właściwości, ale nadmierne ich spożycie może wiązać się ze skutkami ubocznymi. Nadmiar kwasów Omega-3 jest niewskazany w przypadku osób ze skłonnością do zaburzeń rytmu serca. Nadmierne spożycie kwasów Omega może również zmniejszyć reaktywność działania układu odpornościowego, co zwiększa ryzyko infekcji. Przekraczanie zalecanej dawki kwasów Omega może także obniżać ilość płytek krwi i zwiększać ryzyko powikłań krwotocznych.

Kwasy tłuszczowe OMEGA 3 powinny być przyjmowane w ilości 2000-3000 mg dziennie w postaci oleju z ryb najlepiej po śniadaniu i po kolacji.

OMEGA 3 – ŹRÓDŁA

Rodzaj tłuszczu Omega-3 (zawartość w miligramach)
Olej z łososia 5182
Olej z wątroby dorsza (tran) 2811
Olej ze śledzia 1926
Olej z sardynek 3688
Olej z pachnotki 8960
Olej lniany 7980
Masło bezwodne 185
Olej rzepakowy niskoerukowy 1302
Olej z gorczycy sarepskiej 826
Olej z orzechów włoskich 1414
Olej sojowy 925
Olej z zarodków pszennych 938
Domowy smalec z dodatkiem oleju roślinnego 141
Oliwa z oliwek 81
Olej sojowy utwardzony 354
Masło shea 41
Majonez (z oleju sojowego i kartamusowego) 414
Przemysłowy smalec z dodatkiem oleju roślinnego 128
Olej słonecznikowy >70% kwasu oleinowego 27
Olej z otrębów ryżowych 218
Mieszanina margaryny z masłem 103
Masło kakaowe 14
Olej słonecznikowy utwardzony 122
Olej palmowy 27
Olej kukurydziany 95
Olej sezamowy 41
Olej słonecznikowy <60% kwasu linoleinowego 27
Olej bawełniany 27
Olej z pestek winogron 14
Olej arachidowy 0
Olej kokosowy 0
Olej słonecznikowy >60% kwasu linoleinowego 0
Olej kartamusowy >70% kwasu linoleinowego 0
Olej kartamusowy >70% kwasu oleinowego 0