OMEGA 3
Kwasy tłuszczowe omega 3 należą do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT i muszą być dostarczane organizmowi z pożywieniem.
W skład omega 3 wchodzi kwas α-linolenowy i jego pochodne, kwas eikozapentaenowy EPA oraz kwas dokozaheksaenowy DHA.
Kwas α-linolenowy występuje w niektórych olejach roślinnych, zwłaszcza w rzepakowym, lnianym i sojowym. Natomiast EPA i DHA występują przede wszystkim w tłuszczu ryb i ssaków morskich.
Istnieją przekonujące dowody, że duże spożycie ryb lub olejów rybnych może wiązać się z mniejszym ryzykiem chorób układu krążenia na tle miażdżycowym.
Wpływ kwasów omega 3 na organizm człowieka.
– w dawce 2,5 g dziennie obniżają o około 25-30% stężenie trójglicerydów w surowicy krwi zmniejszając ryzyko zawału mięśnia sercowego
– obniżają ciśnienie tętnicze krwi
– wykazują działanie antyarytmiczne
– EPA i DHA obniżają łączenie się (agregację) płytek krwi
– spowalniają starzenie się komórek
– działa przeciwnowotworowo
– wykazuje pozytywne działanie w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów
– działają hamująco na stany zapalne
– zmniejszają depresję i poprawiają pracę mózgu oraz wzroku
– wzmacniają układ odpornościowy
– zwiększają poziom energii, wydolność i wytrzymałość organizmu
– poprawiają procesy termiczne w organizmie, zwiększanie masy mięśniowej, zapobiegają uszkodzeniom mięśni i przyspieszają regenerację po wysiłku
– przyspieszają procesy gojenia się ran
– regulują pracę narządów (wątroba, nerki) i gruczołów wewnątrzwydzielniczych (nadnercza i tarczyca)
– są niezbędne do prawidłowego wzrostu
– poprawiają trawienie wpływając na pracę jelit
– wpływają korzystnie na skórę, włosy i paznokcie – kwasy Omega-3 są pomocne w leczeniu egzemy, łuszczycy i trądziku.
OMEGA 3 – NADMIAR
Kwasy Omega mają wiele prozdrowotnych właściwości, ale nadmierne ich spożycie może wiązać się ze skutkami ubocznymi. Nadmiar kwasów Omega-3 jest niewskazany w przypadku osób ze skłonnością do zaburzeń rytmu serca. Nadmierne spożycie kwasów Omega może również zmniejszyć reaktywność działania układu odpornościowego, co zwiększa ryzyko infekcji. Przekraczanie zalecanej dawki kwasów Omega może także obniżać ilość płytek krwi i zwiększać ryzyko powikłań krwotocznych.
Kwasy tłuszczowe OMEGA 3 powinny być przyjmowane w ilości 2000-3000 mg dziennie w postaci oleju z ryb najlepiej po śniadaniu i po kolacji.
OMEGA 3 – ŹRÓDŁA
Rodzaj tłuszczu | Omega-3 (zawartość w miligramach) | |||
---|---|---|---|---|
Olej z łososia | 5182 | |||
Olej z wątroby dorsza (tran) | 2811 | |||
Olej ze śledzia | 1926 | |||
Olej z sardynek | 3688 | |||
Olej z pachnotki | 8960 | |||
Olej lniany | 7980 | |||
Masło bezwodne | 185 | |||
Olej rzepakowy niskoerukowy | 1302 | |||
Olej z gorczycy sarepskiej | 826 | |||
Olej z orzechów włoskich | 1414 | |||
Olej sojowy | 925 | |||
Olej z zarodków pszennych | 938 | |||
Domowy smalec z dodatkiem oleju roślinnego | 141 | |||
Oliwa z oliwek | 81 | |||
Olej sojowy utwardzony | 354 | |||
Masło shea | 41 | |||
Majonez (z oleju sojowego i kartamusowego) | 414 | |||
Przemysłowy smalec z dodatkiem oleju roślinnego | 128 | |||
Olej słonecznikowy >70% kwasu oleinowego | 27 | |||
Olej z otrębów ryżowych | 218 | |||
Mieszanina margaryny z masłem | 103 | |||
Masło kakaowe | 14 | |||
Olej słonecznikowy utwardzony | 122 | |||
Olej palmowy | 27 | |||
Olej kukurydziany | 95 | |||
Olej sezamowy | 41 | |||
Olej słonecznikowy <60% kwasu linoleinowego | 27 | |||
Olej bawełniany | 27 | |||
Olej z pestek winogron | 14 | |||
Olej arachidowy | 0 | |||
Olej kokosowy | 0 | |||
Olej słonecznikowy >60% kwasu linoleinowego | 0 | |||
Olej kartamusowy >70% kwasu linoleinowego | 0 | |||
Olej kartamusowy >70% kwasu oleinowego | 0 |