KONTAKT

Pestki dyni – właściwości

autor / czwartek, 12 Marzec 2015 / Opublikowano w DIETA I SUPLEMENTACJA, ZDROWIE

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza cynk, który jest pierwiastkiem niezbędnym męskiej części populacji, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów.

Dynia to warzywo wszechstronne. Wykorzystujemy z niej zarówno miąższ (np.zupy, placki, sosy) jak i pestki ale również tworzymy wspaniałe dekoracje na Halloween.

Dynia – wartości odżywcze, witaminy i minerały

Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g – dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg – ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu.

Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Indeks glikemiczny dynia ma wysoki (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną – im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu.

Pestki dyni – wartość odżywcza

Pestki dyni są prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów. W 100 g zawierają aż 550 mg magnezu (ok. 150% dziennego zapotrzebowania), 1174 mg fosforu (168%), 4,49 mg manganu (214%) i 7,64 mg cynku (80% zapotrzebowania na cynk kobiet i 50% – mężczyzn). Cynk ma dobroczynny wpływ na cerę – wzmacnia ją, rozjaśnia i wygładza, przyśpiesza gojenie ran. Chroni prostatę, poprawia sprawność seksualną oraz żywotność plemników. Pary starające się o dziecko wprowadziły dynię – zarówno miąższ, jak i pestki – do swojej diety. Pestki dyni są też bogate w witaminę B3, czyli niacynę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego – 100 g zaspokaja 30% dziennego zapotrzebowania.

Nasiona dyni mają wyjątkową kombinację wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, zapobiegających miażdżycy. Wyciśnięty z nich olej należy do najsmaczniejszych i najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Pomaga w niedomaganiach wątroby i układu naczyniowo-sercowego.

Oleju z pestek dyni nie podgrzewamy. Najlepiej przechowywać go w lodówce od razu po otwarciu.

Miąższ dyni działa przeciwwymiotnie – jest dobry dla kobiet w ciąży. Pestki dyni pomagają też zwalczyć chorobę lokomocyjną.

Pestki dyni stosowane są również w dietach antyestrogenowych. Polegających na obniżaniu zawartości estrogenu w organizmie (zwłaszcza u mężczyzn), który dostarczany jest z w coraz większych ilościach do naszego organizmu z produktami spożywczymi jak i higienicznymi np. pasta do zębów.

TOP