Masz pytanie? Nie czekaj! ------>

AMINOKWASY

autor / czwartek, 05 Maj 2016 / Opublikowano w DIETA I SUPLEMENTACJA

AMINOKWASY (endo i egzogenne).

Aminokwasy to organiczne związki chemiczne zbudowany zasadową grupę aminową i kwasową grupę karboksylową. Związki te są też mówiąc bardziej ogólnie są cegiełkami, które budującymi wszystkie białka ustrojowe. Brak aminokwasów, ale również ich mała ilość w diecie, ogranicza przyswojenie w 100% białka z pożywienia. Suplementacja produktami zawierającymi pełen profil aminokwasowy, sprawia, że posiłek staje się pełnowartościowy.

Aminokwasy zmniejszają zakwaszenie organizmu i pozwalają utrzymać dodatni bilans azotowy w ciągu dnia. Polecane są dla osób z nietolerancją określonych frakcji białek jako idealne uzupełnienie diety. W przeciwieństwie do białka, nie uczulają, a więc są idealnym rozwiązaniem dla alergików.

Powinniśmy pamiętać, że aminokwasy powinny stanowić stały element w naszej diecie. Polecane są dla sportowców, osób rekreacyjnie uprawiających sport jak i dla każdego komu trudno zatroszczyć się o regularne, pełnowartościowe posiłki.

Aminokwasy możemy stosować przez cały rok. Jako suplement diety można je stosować  kilka razy (2-3) w ciągu dnia. Jednak ilość spożywanych w ciągu dnia aminokwasów zależy od wieku, wagi ciała jak i uprawianej dyscypliny sportowej. Bardzo istotna jest ich podaż w okresie około treningowym, a więc wtedy gdy ich zapotrzebowanie jest największe (przed i po treningu). Stosowanie aminokwasów pomaga w budowaniu masy mięśniowej, ale również chroni mięśnie przed katabolizmem, gdyż wykazują działanie anaboliczne i antykataboliczne. Silnie stymulują też układ hormonalny.Ilość spożywanych w ciągu dnia aminokwasów zależy od wieku, wagi ciała jak i uprawianej dyscypliny sportowej.

Jaka jest różnica między preparatami białkowymi a aminokwasowymi?

W przeciwieństwie do białka suplementy aminokwasowe są już gotowymi do wchłonięcia mieszankami wolnych aminokwasów i mikropeptydów. Natomiast białka, pochodzące z pożywienia, muszą być najpierw strawione w przewodzenie pokarmowym przy użyciu enzymów do postaci prostszej a więc aminokwasów i dopiero wchłonięte przez organizm. Aminokwasy z produktów białkowych wchłaniają się dopiero po strawieniu odżywki w przewodzie pokarmowym, natomiast aminokwasy z hydrolizatu niemal bezpośrednio po ich spożyciu.

Przeczytaj też wpis o WITAMINACH

Dodaj komentarz

Wpisz wynik działania * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

TOP